SOS, haide să-ți salvăm grădina !

V-am povestit și în alte articole de pe blog sau din revista la care scriu, Real Estate Magazine, despre faptul că perspectiva mea asupra a ceea ce înseamnă grădina pentru o casă, s-a schimbat profund o dată cu experiența avută în sezonul 3 din Visuri la Cheie, când am început să lucrez în domeiul designului peisagist alături de Dragos, colaboratorul peisagist al acelui sezon. Deși între timp mi-am schimbat locul de muncă și am revenit ca activitate principală la proiectarea de arhitectură și design interior, nu am încheiat activitatea de peisagist, ba chiar m-am ales cu niste clienți noi la ale căror proiecte am lucrat cu mare drag și sunt deja în faza de implementare.

Dincolo de mușcatele de la fereastră sau piticii din grădină, curtea casei are o reprezentare foarte scăzută în mediul românesc. Ea este percepută ca un bun secundar locuinței, lipsit de importanța de care ar trebui să se bucure cu adevărat, este ultimul loc în care se investește, și atunci când cei mai mulți o fac, nu apelează la arhitecti, designeri sau peisagiști pentru a primi ajutor, ci fac totul după propria viziune, care să fim sinceri, nu poate niciodată să o ajungă sau egaleze pe cea a unui om cu experiență și studii.

În această ordine de idei, fără să fiu modest, am să vă spun că îmi cam place domeniul și am de gând să lucrez în continuare la noile proiecte ce se ivesc, mai ales că îmi ies foarte bine, iar clienții sunt super mulțumiți. Până la urmă, dincolo de plăcerea pe care o am eu când lucrez la un proiect nou, v-am mai spus că cea mai mare satisfacție a unui arhitect este fericirea clientului când vede proiectul.

Astăzi am decis să vă prezint un proiect recent pentru a vă face o idee despre ce vorbesc când spun că și grădina este importantă și mai ales că poate fi un loc special ! Un alt aspect care mă determină să lucrez în acest domeniu este stadiul în care se află curțile oamenilor în general. Nu au un concept, un design concret, ci de cele mai multe ori sunt doar un o adunătură de ”chestii” aplicate după ureche după ce au fost văzute în diverse postări de pe Facebook. Pentru a avea o țară care arată ”ca afară”, avem nevoie și de o cultură a amenajării peisagiste.


curte 2.jpg

Aceasta este curtea casei de vacanță la care am lucrat. Un teren plat de aproximativ 800mp

Mai jos găsești un video cu filmul de prezentare al curții, pe care l-am realizat pentru clientă. La amenajarea grădinilor folosesc această metodă de a realiza plimbări video prin viitoarea curte pentru că ajută clienții să perceapă mai ușor viitorul spațiu.

 

Pentru a oferi mai multă intimitate și senzația unei poieni într-o livadă, pe partea din față a curții am plantat diversi pomi dar și brad sau ienuperi care rămân verzi tot anul. Acestea sunt plantate pe o ridicare a terenului, realizată prin aducerea de pământ fertil pentru a da dinamică curții dar și pentru a înălța bariera verde dintre casă și drumul public. Deasemenea pe noua curbă realizată spre casă, am realizat un loc de adunare în jurul focului. Noua vatră, poate fi folosită și pe post de grătar sau pur și simplu pentru a crea atmosferă de munte și vacanță. Prezența focului în curte face ca beneficiarii să poată petrece timp acolo, împreună cu prietenii lor până târziu în toamnă, fiind încălziți de foc.

În alegerea plantelor am avut în vedere ca pe toată durata anului, să existe, în întreaga curte, diverse pete de culoare. De la tradiționalele magnolii, liliac, până la arțar japonez roșu, mesteceni, flori aurii și brazi albi și verzi.

În fața casei va fi realizată o pergolă care să aducă umbră și posibilitatea de a sta în curte pe timp de ploaie, având un sistem mecanizat care trage o prelată, în cazul începerii ploii.

Intrarea în casă se face prin laterala stângă, după cum se înțelege și din video doar că pentru acest proiect, am ales ca aleea principală să ducă spre terasă, în dreapta(cum privesti spre casă) din două motive. Primul este că, beneficiarii au vrut o priveliste mai deschisă din partea casei cu intrarea, spre exterior, iar o terasă ar fi opturat vederea spre luminișul creat, iar al doilea, pentru că am vrut ca zona pentru masini să fie aproape de aleea principală a curții.

Probabil ați observat că am creat o altă denivelare de teren și pentru a crea o separație între mașini și restul curții. Astfel, tot ce ține de urban este ascuns privirii în noua curte a casei de vacanță, iar percepția asupra curții rămâne aceea de luminiș în mijlocul naturii.

Cred că v-am spus destul, doar nu vă voi dezvălui toate secretele meseriei, mai bine vă mai arăt niste fotografii din propunere.


4 P

7 P.jpg

11P.jpg

COPERTA.jpg

Proiectul a fost realizat de mine prin firma mea de arhitectură, design și peisagistică.

LOGO FIRMA-Model.jpg BVB ARCHITECTURE & DESIGN

Pentru colaborări și proiecte de arhitecură, design interior sau peisagistică, îmi puteți scrie direct pe site în secțiunea ”contact” ori la adresa de email: bvbalaban@gmail.com sau mă puteți contacta la numărul de telefon al firmei 0741060630.

 

 


 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s