Sliding House. O casă din sticlă cu ”haină groasă” de iarnă !

Realizat în mediul rural englez, proiectul dorește să integreze într-o zonă cu regulament urbanistic menit să conserve stilul tradițional al așezării, un proiect modern, inovator, dar care respectă rigorile stricte ale legii.

Realizată de firma londoneză de arhitectură, dRMM, recunoscută pentru inovația sa și conceptele care cad mănușă pentru clienții lor, indiferent de zona dificilă a reglementărilor, Sliding House este o casă din sticlă, complet deschisă către exteriorul mirific al satului englez, care are însă opțiunea de a se închide în propria carapace. Acest fapt este posibil datorită unei coji extreioare, poziționată pe șine, ce poate închide interiorul cu pereți de sticlă și structură metalică, pentru a oferi intimitate. Chiar și în acest caz al închiderii, decupajele din această coajă, sunt gândite pentru a oferi lumină suficientă, dar și pentru a încadra peisajele cele mai spectaculoase, atunci când beneficiarii sunt în interiorul casei.

Ca să înțelegi mai bine, îți voi arăta o serie de fotografii cu casa în timp ce se închide.


2 bogdan balaban.jpg

3 bogdan balaban.jpg

4 bogdan balaban.jpg

5 bogdan balaban.jpg

6 bogdan balaban.jpg


Analizând opțiunile de abordare a proiectului, firma de arhitectură a decis crearea unei combinații între stilul englez de organizare a gospodăriei, dar adaptat la un stil de viață mai degrabă olandez. Astfel, coaja care transformă casa într-un spațiu deschis complet față de natură, oferă o experiență specifică mediului rural olandez, contrar stilului englezesc cu case din cărămidă și ferestre foarte mici. Încadrarea în raportul plin-gol al zonei este însă realizată prin intermediul cojii exterioare cu decupaje.

Dorința clientului a fost de a deține un loc unde se poate retrage pentru a se distra și a crește propriile alimente. A dorit ca realizarea proiectului să poată fi coordonată de către el însuși dar în același timp, proiectul să fie atât simplu ca mod de execuție dar și cu un rezultat sofisticat.  Aceste cerințe s-au concretizat prin realizarea a 3 corpuri de clădire cu funcțiuni diferite, formă convențională dar detalii tehnice moderne și o performanță radicală. Conform regulamentului urbanistic, a fost realizată o casă lungă de 28 de metri și o înălțime maximă permisă de 7,2m cu o siluetă simplă și trei programe diferite.

Felia din centru a fost trasă în afara axei centrale a casei și constituie garajul,  cu o lungime de 5 m. După aceasta, urmează o anexă cu o lungime de 7 m, iar între cele 3 corpuri se conturează o curte edilitară specifică nevoilor unei ferme, unde garajul masinii și anexa cu depozitare si unelte conlucrează pentru a menține totul la îndemâna proprietarului.


8 sliding house.jpg

9 casa moderna cu multa sticla.jpg

10 casa moderna cu sticla.jpg


Cu excepția celor două corpuri opace cu funcțiuni adiacente locuirii, care formează alături de corpul principal din sticlă o curte utilitară, restul casei și inclusiv  curtea, pot fi acoperite. În funcție de poziția cojii exterioare, întreaga construcție poate fi definită pe parcursul zilei de diverse scenarii, impuse de modul de utilizare al încăperilor. Astfel, întreaga gospodărie, crează diverse scene exterioare și se adaptează extrem de bine la vreme. Noaptea crează datorită luminii și cojii, o altă serie de tablouri interesante.


11 casa moderna.jpg

12 casa moderna.jpg

13 casa moderna.jpg

Fotografii: dRMM


Coregrafia ansamblului a ținut cont de relația cu strada astfel că poziționarea pe teren atunci când o privesti din stradă are un curs logic în stilul specific zonei. Astfel, primele observate sunt  anexa, garajul, casa, sera și apoi grădina.

Miscarea cojii este realizată cu ajutorul a 4 motoare ascunse în grosimea peretelui. Ele sunt alimentate electric și dispun de câteva baterii de mașină ce le mențin permanent funcționale, iar încărcarea bateriilor se realizează cu ajutorul unor panouri solare. Astfel, indiferent de situație, ele vor putea rămâne funcționale. Intreaga coajă se translatează pe șine de cale ferată incastrate în fundația cu piloni de beton armat a casei dar și de finisajul de pavaj și canalul de drenare a apei din jurul casei.

Compozitia a evitat orice jgheaburi de acoperiș, elemnt mai mult specific designului scandinav, iar finisajele sunt rezistente la intemperii, astfel că intreaga clădire are finisaje cu proprietăți de izolare termică și hidroizolante, iar apa scursă de pe acoperiș este preluată de un canal de dren, realizat în jurul casei. Module noi de cladire ar putea fi realizate mai departe în cazul în care proprietarul iși dorește să extindă funcțiunile sau să aducă unele noi în cadrul ansamblului.

 


Dacă îți place blog-ul, nu uita să te abonezi pentru a fi mereu la curent cu ultimele postări ! O poți face prin email sau Facebook, în meniurile din dreapta articolului. De asemenea like sau share pentru a se bucura și prietenii tăi și pentru a mă încuraja să continui.  Mulțumesc pentru vizită și sper că te-am inspirat și de această dată.


 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s