Un complex rezidențial parcă aterizat din viitor. Sunt rar construite în prezent, dar vor deveni ceva obisnuit.

Unul dintre cele mai bune proiecte cu funcțiuni mixte pe care l-am văzut până acum, deschizător de minți și concepte. Însumează cu succes elemente esențiale ce definesc orașele viitorului, noțiunile de clădire inteligentă și respectul pentru om și natură. Conceptul construcției a pornit de la crearea unei văi naturale în mijlocul  zonei Zuidas, cartier din sud-ul metropolei Amsterdam. Dacă până nu de mult, doar ne imaginam cum vor arăta clădirile verzi ale viitorului, iată că ajungem viitorul din urmă și ele încep să apară, într-un format pe măsură de spectaculos.

Suntem tot mai mulți, densitatea orașelor crește dar în același timp, majoritatea oamenilor tânjesc după atmosfera naturală a traiului la țară. Respectul pentru natură, cultivat tot mai mult în țările dezvoltate, îi fac pe investitori să asculte necesitățile clienților, și iată că din aceste doleanțe, apar astfel de proiecte revoluționare.

”Valley” este denumirea proiectului deoarece clădirea va fi compusă din 3 vârfuri cu înălțimi variabile și două văi ce le separă. Valea conturată va fi înconjurată de spații publice și va fi în sine deschisă permanent publicului precum un parc. În toate zonele clădirii funcțiunile sunt mixte ceea ce face ca tot timpul clădirea să fie cuprinsă de viață, contrar curentului actual care separa excesiv funcțiunile chiar pe zone, ceea ce face ca unele părți ale orașelor să devină pustii după anumite ore. Mixul de funcțiuni va asigura în viitor o mai mică migrație dintr-o zonă în alta a orașului.

Înălțimea maximă a celei mai înalte zone va fi de 100 de metri iar la ultimele două nivele va fi amenajat un sky bar, public, cu o panoramă asupra întregului Amsterdam.


HR_1.jpg

 

HR_2.jpg


Clădirea este formată din 196 de apartamente, 7 etaje de birouri, o parcare subterană de trei etaje, cu 375 de locuri de parcare și diverse facilități comerciale. De la nivelul străzii, o cale pietonală printre spațiile comerciale, terase și grădinile de pe acoperiș, urcă până la zona centrală a văii, răspândită pe nivelele 4 și 5 și înconjoară turnul central. Renumitul arhitect peisagist, Piet Oudolf, a proiectat toată vegetația ”Văii”, asigurându-se că va exista vegetație verde pe tot parcursul anului.

Valea se află la granița dintre funcțiile rezidențiale și cele comerciale. Formează legătura dintre terenurile de sport verzi și starea urbană densă a centrului de afaceri și inițiază schimbarea de la clădirile mai mici, ale orașului interior, până la volumele mari care definesc axa sudică. Conceptul clădirii este înrădăcinat în această idee de tranziție.

Oglindind împrejurimile corporatiste prin fațada sa reflectorizantă exterioară, designul își recunoaște patrimoniul corporatist și se conectează vizual la vecinii săi imediați. În contrast cu aceasta, fațada interioară este definită de o serie de terase de piatră robustă, cu plante mari, care acoperă clădirea în vegetație aducând un sentiment de scară umană volumului. Prin acest tratament opus al fațadelor, se exprimă dualitatea volumului care rezultă, care amintește de un bloc sculptat: întreprinderea corporatistă versus rezidențială. XL versus scara umană.


HR_3.jpg


Proiectul va fi finalizat în 2021, iar firma care va realiza vânzările spațiilor deja a fost selectată, fapt care mă face sigur că ”Valley” va deveni curând o atracție principală pentru sud-ul Amsterdamului. Mai mult, compania a realizat chiar și un video de promovare prin care vor să exprime atmosfera pe care noul complex o va avea. L-am postat mai jos și merită să dai play, ca să-ți faci o idee, eu cred că au reușit să transmită exact ce îmi imaginez că va ieși în final. După video, în josul paginii ți-am pregătit și diagramele conceptului, realizate de către echipa MVRDV, firma de arhitectură care a realizat proiectul. Ele te ajută să înțelegi proiectul doar din scheme. O să-ți placă, deci nu te lenevi și urmărește până la capăt articolul.



 

1dia.jpg

Diagrama pe culori : locuințe (bej) , birouri(albastru) și spații publice (roz)


2.jpg

Culoarea gri reprezintă fațadele contextuale care au devenit din sticlă ce reflectă împrejurimile și înscrie clădirea în peisajul urban al zonei.


 

3.jpg

Prima fază a formelor sculptate ale celor trei vârfuri și contrastul lor cu fațadele exterioare urbane.


 

4.jpg

Tersele evoluează spre blocul rădăcină ale celor trei turnuri și se creionează traseul văii dinspre stradă.


 

5.jpg

Se delimitează conceptual zona funcțiunii de grădină publică și traseul acesteia.


 

6.jpg

Precum în natură așa și în construcțiile viitorului. Dimensiunea și tipul vegetației scade o dată cu creșterea în altitudine.


 

7.jpg

Schema funcțională cu poziționarea internă a unei ”grote” cu spații publice.


 

8.jpg

Schema distribuirii funcțiunilor pe etaje și accese principale.


Puteți vedea și planurile construcției, compartimentarea apartamentelor și a spațiilor publice dând click pe următorul link care va deschide un pdf : Valley Floor Plans


Credits

Location: Amsterdam, The Netherlands

Year: 2015+ Size & Programme: 75,000m2, mixed-use, residential, offices, cultural, retail and parking.

Design: MVRDV – Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Competition: Winy Maas with Jeroen Zuidgeest, Anton Wubben, Luca Moscelli, Sanne van Manen, Elien Deceuninck, Marco Gazzola, Jack Penford Baker, Brygida Zawadzka, Francis Liesting, Annette Lam and Hannah Knudsen

Design Team: Winy Maas with Jeroen Zuidgeest, Gijs Rikken, Gideon Maasland, Guido Boeters, Wietse Elswijk, Saimon Gomez Idiakez, Rik Lambers, Javier Lopez-Menchero, Sanne van Manen, Stephanie McNamara, Thijs van Oostrum, Frank Smit, Boudewijn Thomas, Maria Vasiloglou and Laurens Veth

Partners
Client: OVG Real Estate, The Netherlands
Investor: RJB Group of Companies
Contractor: G&S Bouw B.V. and Boele & Van Eesteren B.V.
Landscape Design: DeltaVorm Groep & Piet Oudolf, Utrecht, The Netherlands
Engineering: Inbo, Amsterdam, The Netherlands
Cost Calculator: BBN adviseurs, Houten, The Netherlands
Structural Engineer: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam, The Netherlands
Installations: Deerns, The Hague, The Netherlands
Building Physics: DGMR, The Hague, The Netherlands
Parametric Façade Design: ARUP, Amsterdam, The Netherlands
Real Estate Consultant: CBRE, Amsterdam, The Netherlands and Heeren Makelaars, Amsterdam, The Netherlands
Images: Vero Visuals, Rotterdam, The Netherlands
Diagrams and Drawings: MVRDV
Graphic Design: PlusOne, Amsterdam, The Netherlands
Model: made by mistake, Rotterdam, The Netherlands


Dacă vă plac articolele, nu ezitați să vă abonați la blog prin email sau urmăriți pagina de Facebook. Ambele opțiuni sunt în meniurile din dreapta articolului. De asemenea like sau share, pentru a mă sprijini și încuraja în munca depusă. Vă mulțumesc pentru vizită și sper că v-am inspirat.


 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s