Uite cum arată blocurile de locuințe sociale în Rennes, Franța. Noi nici într-un complex de lux nu avem așa ceva.

Orașul Rennes datează din secolul al VIII-le și este organizat în jurul a două piețe importante. Centrul orașului este un mix între arhitectură modernă și moștenirea arhitecturală în stil galo-roman. Rennes este una dintre cele mai atractive metropole ale Franței, iar diversitatea și densitatea orașului a făcut ca o parte a populației să se concentreze pentru locuit pe suburbile din periferie.


Movie shot LR.jpg

 

MVRDV - RZO - Terraces-01LR.jpg


Noul complex rezidențial are o suprafață de 8200 mp și are un total de 135 de apartamente. Majoritatea vor fi locuințe private dar, o treime dintre acestea sunt locuințe sociale. Complexul a fost creat pentru a fi deschis atât față de natură cât și față de oraș. Toate apartamentele au vedere spre malul râului, balcoane și logii. Datorită retragerilor succesive ale etajelor, nici o locuință nu privește exclusiv în direcția opusă punctelor de interes.

Proiectul va fi dezvoltat în 2018 din necesitatea locuiri mai dense la periferia orașului, pentru ca acesta să nu se extindă excesiv devenind ineficient datorită infrastructurii.

Curbele clădirilor au fost astfel concepute pentru a permite vizibilitatea de la promenada și piața publică de lângă malul râului spre oraș și invers. Complexul invită la plimbare, promenadă și adunare.

„Proiectul este intenționat foarte deschis. Deschis spre oraș și deschis spre natură „, explică Nathalie de Vries, co-fondator al MVRDV. „Ca parte a extinderii orașului Rennes, am proiectat o zonă urbană densă, care oferă mai mult acces public la natură, verdeață privată și vederi fantastice. Densificarea funcționează doar atunci când vine la pachet cu calități adiționale, aceasta este ambiția noastră pentru acești locuitori „.

Proiectul are capacitatea de a însuma calități ale vieții rurale cât și urbane. Vegetația din piața publică și de pe malul râului urcă pe terasele verzi ale apartamentelor, totul fiind gândit ca parte din structura naturii dar și a orașului. Natura se regăsește în clădire prin curbele organice și terasele grădină în timp ce stilul modern și planul urbanistic excepțional, încadrează construcția în structura orașului.


MVRDV_Octro_facadeLR.jpg

 

MVRDV_Octroi_nightviewLR.jpg


Fațada gri, liniile organice și terasele înverzite sunt parte a conceptului. Dorința a fost ca întreaga clădire să ne ducă cu gândul la o stâncă imensă. Fără a copia forma organică a unei roci, arhitecții de la MVRDV, au reușit să creeze un complex ultra modern dar prietenos cu mediul, și înglobează întreg know-how-ul actual din domeniul arhitecturii și urbanismului. Au realizat un proiect care are întradevăr în centru conceptului omul și necesitățile lui. Satisface setea de frumos, starea de bine dată de natură, este bine racordat cu orașul și satisface nevoia de a fi aproape de viața socială. Mai mult, întreaga piață este plină de locuri de socializare, amenajate, pentru a satisface nevoile sociale.


MVRDV - RZO - Plaza-01LR.jpg


Deși mi-am dorit ca acest blog să fie pozitiv, această postare are rolul de a arăta și altora că se poate, dar nu pot să nu realizez că o treime din aceste locuințe sunt sociale, în timp ce la noi, nici într-un complex rezidențial de lux nu găsim atâta coerență arhitecturală, bun gust, respect față de natură, de sit-ul în care s-a construit și nevoile reale ale oamenilor. Dincolo de dorința profitului, care putea anula acele retrageri ale fațadei pentru a construi mai multe locuințe, nevoile reale ale omului au fost puse cu adevărat în prim plan, iar funcționalul și calitatea a învins setea de profit. Când vom gestiona și noi orice proiect dezvoltat, în această manieră, atunci vom putea ajunge la rezultate demne de 2017.


Credite pentru proiect :

Project Name: Ilot de l’Octroi
Location: Rennes, France
Year: 2018+
Client: Groupe Giboire
Programme & Size: A residential complex of 8,200m2, retail and activities
Design team: Winy Maas, Jacob Van Rijs, Nathalie De Vries, Bertrand Schippan, Mikaël Pors, Quentin Rihoux, Roxana Aron, Boris Tikvarski, Maxime Cunin, Jean-Rémi Houel, Antoine Muller, Lisa Bruch
Co-architects: ALL
Partners: Franck Boutté Consultant and SNC Lavalin
Images: Renders ©L’Autre Image (Paris)
Diagrams and drawings ©MVRDV


Dacă vă plac articolele, nu ezitați să vă abonați la blog. O puteți face prin email sau Facebook, în meniurile din dreapta articolului. De asemenea like sau share, pentru a mă sprijini și încuraja în munca depusă. Vă mulțumesc pentru vizită și sper că v-am inspirat.


 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s