Țara din Est care a construit cel mai futurist centru cultural. Tot Vestul, nu a realizat așa ceva.

Simbolistica ochiului cunoașterii patronează întreg conceptul în timp ce rafturile cu cărți sunt reprezentarea ecourilor acestui ochi, ideea educației și documentării fiind regăsită în întreg conceptul clădirii.

Biblioteca are 5 etaje cu diferite programe educative, iar în jurul construcției mai există alte 4 clădiri culturale.


35b_websize_Tianjin_Library_+Ossip.jpg

Tianjin Library.  MVRDV architecture studio. All photos (c) Ossip van Duivenbode


Cu intenția de a crea un centru cultural pentru orașul Tianjin din China, biroul de arhitectură MVRDV , împreună cu Institutul de Design și Planificare Urbană Tianjin, au creat această bibliotecă spectaculoasă. Este probabil cea mai futuristă bibliotecă construită până acum în lume, și este centrată în jurul unei sfere ce reprezintă inima bibliotecii.

Încă din exterior conceptul se dezvăluie vizitatorilor prin accesul oval și transparent prin care se vede sfera din centru. Ele formează un ochi care te cheamă spre cunoaștere.

40_Tianjin_Library_+Ossip.jpg

Tianjin Library.  MVRDV architecture studio. All photos (c) Ossip van Duivenbode


Cele 5 etaje sunt structurate pe funcțiuni dar și pe categorii de vârstă. Astfel la parter există camere de studiu și lounge pentru copii și bătrâni. Tot pe la parter se realizează accesul în clădire, prin atriumul principal cu sferă, și rafturile de cărți. Întreaga energie a camerei este concentrată pe sfera centrală, în timp ce rafturile interminabile sunt doar ecourile ei.

38b_websize_Tianjin_Library_+Ossip.jpg

Tianjin Library.  MVRDV architecture studio. All photos (c) Ossip van Duivenbode


Pe cateva porțiuni ale rafturilor oamenii se pot așeza pentru a asista la discuții, cursuri sau prezentări, în principal spectacole culturale. Tot din parter sunt și scările de acces la etajele superioare.

Restul etajelor sunt compuse în principal din aceleași tipuri de funcțiuni precum camere de studiu, camere de relaxare și socializare, iar la ultimele două se regăsesc birourile administrative, camere cu acces la computere pentru vizitatori și camere audio, unde se pot găsi discuri, povești , cursuri și tot ce poate cuprinde o bibliotecă audio.

45b_Tianjin_Library_+Ossip.jpg

Tianjin Library.  MVRDV architecture studio. All photos (c) Ossip van Duivenbode


Subsolul este destinat spațiilor de service și unei arhive impresionante cu atrium sub sfera parterului, cu acces ușor din atriumul principal.

06_Tianjin_Library_+Ossip.jpg Tianjin Library.  MVRDV architecture studio. All photos (c) Ossip van Duivenbode


Birou de arhitectură MVRDV a realizat și o schemă funcțională a gradenelor din atrium pe care o atașez mai jos. Ea cuprinde zone pentru audutoriu, relaxare sau studiu.

TP575-Book mountain activities.jpg

Tianjin Library.  MVRDV architecture studio


 

Dacă vă plac articolele, nu ezitați să vă abonați la blog. O puteți face prin email sau Facebook, în meniurile din dreapta articolului. De asemenea like sau share, pentru a mă sprijini și încuraja în munca depusă. Vă mulțumesc pentru vizită și sper că v-am inspirat.


 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s