Uite ce le dorești mirilor când le urezi ”casă de piatră”!

Bineînțeles că tradiționala urare are un caracter metaforic, dar pornind de la ea, m-am gândit la casele rustice din piatră.

Chiar dacă avem tendința să ne gândim la ele ca fiind  reci, anoste și prea masive, am câteva exemple pentru voi care vă dovedesc contrariul. Casele de piatră pot fi primitoare, chiar misterioase și romantice.

Mai toate casele de acest fel au în comun ferestrele mici. Sunt făcute să reziste în timp și să protejeze familiile care le locuiesc. Au o rezistență foarte bună la foc și dacă ai fi crezut că iarna este frig în interior, să știi că te-ai înșelat. Piatra este un bun conductor de energie termică. Vara păstrează casa răcoroasă, iar pe timpul iernii stochează căldura și o eliberează seara după ce focul nu mai este aprins. Spun foc pentru că multe astfel de case sunt în zone fără acces la gaz. Dar dincolo de acest fapt, este chiar trist ca o astfel de locuință să nu beneficieze de un șemineu.

Dacă vrei să îți construiești o casă la munte, îți recomand o casă din piatră și lemn. Dar dacă nu te-am convins eu, poate te conving aceste fotografii cu locuințe unifamiliale de munte.architecture-flower-building-home-village-france-1073529-pxhere.com.jpg

Vegetația crează o atmosferă foarte romantică și chiar medievală. Dacă vrei o atmosferă de poveste este neapărat să plantezi lângă perete plante agățătoare și flori, dar nu uita să ai grijă la protecția fundației. Aceasta trebuie să fie bine izolată pentru a nu fi afectată de rădăcinile plantelor.

architecture-farm-house-building-home-hut-1347673-pxhere.com.jpg

În funcție de zona geografică, piatra poate avea multe nuanțe. Este bine să avem în vedere acest lucru atunci când proiectăm o casă sau vrem să schimbăm fațada uneia vechi. Dacă nu este aleasă culoare potrivită casa își poate pierde din valoarea estetică, și poate fi în disonanță cu vecinătățile și materialele preponderent folosite în zonă.

landscape-sea-water-sky-wood-lake-1012539-pxhere.com.jpg

La munte, piatra are nuanțe de gri în timp ce în țări mediteraneene sau zonele din apropierea plajelor o găsim în tonuri de bej, crem. Această culoare influențează mult stilul. Cu piatra gri se potrivește mult mai bine un acoperiș în șarpantă, bârne de lemn și un aspect mai rustic, vânătoresc. Cu piatra din zonele mediteraneene, se potrivesc mai degrabă tonuri calde, acoperișuri joase, perdele din pânză albă și multe plante.

Uite câteva poze ale unor case de piatră mediteraneene:

maison_manechal_hautes_pyrenees_france_holidays_pyrenees_architecture_french_toulouse-1374649.jpg!d.jpg

Multe din aceste case sunt adevărate conace. Motivul principal este că pe malurile mărilor și oceanelor sau în general a apelor navigabile, comunitățile sunt mai bogate datorită accesului la porturi, comerț, iar casele vechi din piatră erau mai mari, conform cu standardele lor de viață mai ridicate. În zonele de munte în schimb, cu cât suprafața era mai mare, cu atât erau necesare mai multe resurse pentru încălzire. Problemă cu care zonele călduroase ale coastelor mediteraneene nu se confruntă.

nature-villa-home-vacation-travel-pool-718129-pxhere.com.jpg

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s